STAVBA:Tisk modelů - kvalita, správná velikosti, papíry atd.

Návrhy na nové modely, modelářské akce, postupy a rady pro tvorbu modelů a pro sestavování - lepení modelů atd.

Moderátor: Martin Happy

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Colonel32
Příspěvky: 321
Registrován: ned dub 09, 2006 23:42
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Colonel32 » ned črc 02, 2006 0:03

kez by vsichni autori pripravili model k tisku na 300 dpi, hned by bylo o problem min...
Naposledy upravil(a) Colonel32 dne ned říj 28, 2007 13:18, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Tomas
Site Admin
Příspěvky: 1304
Registrován: sob dub 08, 2006 23:09
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Tomas » ned črc 02, 2006 0:12

Colonel32 píše:kez by vsichni autori priparvili model k tisku na 300 dpi, hned by bylo o problem min...
To je pravda, nicméně asi to nebude u všech možné, ne všichni si s grafikou na PC rozumí až takto.... Ale bylo by to fajn.

Uživatelský avatar
Budulman
Příspěvky: 308
Registrován: ned čer 25, 2006 10:16
Bydliště: Kostelec na Hané
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Budulman » ned črc 02, 2006 8:50

Tomas píše:
Colonel32 píše:kez by vsichni autori priparvili model k tisku na 300 dpi, hned by bylo o problem min...
To je pravda, nicméně asi to nebude u všech možné, ne všichni si s grafikou na PC rozumí až takto.... Ale bylo by to fajn.
Ale mohla by se najít dobrá duše která to umí a upravit to :)

Uživatelský avatar
petr.truck
Příspěvky: 231
Registrován: stř dub 12, 2006 9:19
Bydliště: Praha

#19 Příspěvek od petr.truck » ned črc 02, 2006 9:42

Colonel32 píše:kez by vsichni autori priparvili model k tisku na 300 dpi, hden by bylo o problem min...
No to si nejsem zas až tak jist protože při velikosti 300dpi je tisk pouze cca 33,4% z originální velikosti a ne každému se podaří trefit správnou velikost , pro mne jako spotřebytele je výhodné jestliže mi stačí jenom kliknout na soubor a dát příkaz Tisk bez další upravy ono se občas stane že dáš tisk a tento velký soubor se ti rozdělí na čtyři stránky a to se potom divýš když máš model najednou v měřítku 1:24 rozřezaný na čtyřech stranách A4 znamená to zbytečně vyplétvaná barva . A ono elaborovat abych zjistil na kolik procent originálu to mám vytisknout abych se trefil taky nejní nic příjemného kolikrát se stane že zlikvyduješ tři až pět papírů než se přesně trefíš . Byla by tu možnost vytvořit model v
Corelu a zabalit do souboru PDF rovnou v měřítku 1:1 k tisku jenže ......
má to háček takový model nakreslený v křivkách se dá velice snadno zvětšit do jakého koli měřítka co si budeme vyprávět . Jinak právě těch 300dpi svědčí o naskenování modelu a to se to potom kreslí když jej budu kreslit od začátku již s tím aby byl přibližně třikrát větší a trefil jsem se do těch 300dpi budu mít již ze začátku potíže s rozměrem protože větší díly se mi nevejdou na monitor celé :wink: A věs že takový model bych již rozhodně nedělal jen jako klasický minibox protože by se nejednalo o měřítko 1:100 ale skoro 1:32 a takový model na kterém bych strávil jak se znám několik měsíců bych rozhodně neponechával k volnému stažení :lol:

Uživatelský avatar
Tomas
Site Admin
Příspěvky: 1304
Registrován: sob dub 08, 2006 23:09
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Tomas » ned črc 02, 2006 10:47

Petře, dík za vyčerpávající info, sám jsem takto tisknul pouze několik modelů a to v programu IrfanView, který umožňuje tisknout podle DPI. Takže nemám rozsáhlejší zkušenosti, nicméně to, co jsem vytisknul, mi vyjelo bez problémů, ale bylo to opravdu jen pár kousků.

Základem by mělo být, aby u modelů bylo alespoň to měřítko (1:100 - délka tolik a tolik cm (mm), případně informace, že např. mé modely T815 se tisknou na šířku kabiny 2,5 cm. Myslím, že každý má už naučený nějaký postup pro tisk, který mu vyhovuje a dokáže si podle měřítka (když už model není ve správné velikosti přímo) upravit tisk sám. Jinak je ale pravda, že pokud se model bude dělat ve větším rozlišení a pak zmenšovat na 1:100 (ať už přes DPI nebo jinak), umožňuje to nakreslit detaily, které při menším rozlišení prostě na model nedostaneme.

Mathew
Příspěvky: 220
Registrován: pát čer 02, 2006 20:47
Bydliště: Písek

#21 Příspěvek od Mathew » sob črc 29, 2006 9:37

Já teda tisknu na HP psc 1210 all-in-one (tiskárna, kopírka, skener) a žádný problémy sem s tim nikdy neměl (až na to, když sem tisknul LBS vojenskou Tatru 4x4, tak my to po celim papíře rozsázelo fialový tečky)

Uživatelský avatar
Budulman
Příspěvky: 308
Registrován: ned čer 25, 2006 10:16
Bydliště: Kostelec na Hané
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Budulman » úte zář 19, 2006 20:17

Já tisknu na HP DeskJet 930c a s tiskem není problém akorát složitější modely je lepší tisknout na papír 120g/m.

Uživatelský avatar
Budulman
Příspěvky: 308
Registrován: ned čer 25, 2006 10:16
Bydliště: Kostelec na Hané
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Budulman » ned říj 28, 2007 11:02

tak jsem si pořídil novou tiskárnu canon MP 520 psc zatím jsem vytisknul jenom dva modely, ale kvalita tisku je vynikající a má oddělené inkousty

Lukas
Příspěvky: 76
Registrován: sob pro 23, 2006 23:18
Bydliště: Zlíč
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Lukas » ned říj 28, 2007 11:20

Já tisknu na Epson Stylus DX3800 a nestěžuji si tisk má taky dobrej

Uživatelský avatar
NolthA
Příspěvky: 99
Registrován: ned dub 16, 2006 16:16
Bydliště: Brno a okolí
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od NolthA » ned říj 28, 2007 12:18

No já jsem ted tisknul v jedom grafickém studiu v Brně, a taky si nestěžuju navalitu :lol:
Jen nějak nevím na čem to bylo tištěno, ale to mi bylo jedno :lol:

Uživatelský avatar
Richi
Příspěvky: 368
Registrován: sob dub 29, 2006 15:23
Bydliště: Trhovište/Košice
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Richi » čtv pro 13, 2007 17:35

No.Tak ja teraz robim aktualizácie postupne všetkých Richiboxov+nejake detaily a tam su už všetky modely robené tak,aby sa dali tlačiť priamo cez IW(napr. FDS)v rozlíšení 300dpi.Uľahčí to veľa práce pri nastavovaní a plytvaní papiera a farby.
Obrázek

DRAWING: MAN TGS 8x8 Hasiči
CONSTRUCTING: SCANIA Doprastav

PtS14
Příspěvky: 15
Registrován: ned led 06, 2008 0:48
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od PtS14 » pon led 07, 2008 14:24

Zdravím vás, dá sa nejak nastaviť v Skicari (paint) rozlišenie podľa DPI? Základne je tam myslím 96 a rád by som to nastavil na 300. Diky.

Uživatelský avatar
Colonel32
Příspěvky: 321
Registrován: ned dub 09, 2006 23:42
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Colonel32 » pon led 07, 2008 14:42

desim se, ze tak tragicky program to nezvladne. Ale urcite by to mel dokazat Gimp - kdyz je doporucovan jako bezplatna nahrada photoshopu

PtS14
Příspěvky: 15
Registrován: ned led 06, 2008 0:48
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od PtS14 » pon led 07, 2008 19:25

No pýtal som sa preto lebo ak stiahnem nejake modely stade a dam si v skicari "atributy" tak je tam 300 x 300 ale keď otvorim skicar "len tak" je tam len 96.

Uživatelský avatar
NolthA
Příspěvky: 99
Registrován: ned dub 16, 2006 16:16
Bydliště: Brno a okolí
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od NolthA » úte led 08, 2008 9:44

PtS14 píše:No pýtal som sa preto lebo ak stiahnem nejake modely stade a dam si v skicari "atributy" tak je tam 300 x 300 ale keď otvorim skicar "len tak" je tam len 96.
A zkusit si teda otevřít nějakej soubor těch 300 x 300 a celej smazat a kreslit v tom ...třeba by se to pak uložilo v těch 300 x 300.

Nevím nezkoušel jsem, jen mě to tak napadlo.

Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuze o modelech + tvorba + stavba modelů“