V minulých kolech bylo vytýkáno, že systém, kdy se pouze zahlasuje kliknutím pro daný model(y), je moc jednoduchý a navíc je velmi snadno ovlivnitelný - hlasy může jeden člověk naklikat, případně naposílat z jiných mailů (když jsme zvolili pro potvrzení hlasování mailovou adresu). Takže hlasování nebylo objektivní, ale zase bylo jednodušší. A omezit to jedním hlasem na IP adresu nechci, protože to pak přináší problém tam, kde se používá jedna IP adresa v síti apod.
Hodnocení hlasujících a k tomu poroty, která sledovala modely podrobněji, byl asi rozumný kompromis, ale bylo to zase dost zdlouhavé na konečný výsledek a stejně se našli lidé, kteří tvrdili, že je to neobjektivní, že porota moc ovlivňuje výsledky (z tohoto důvodu v tomto kole nezapočítávám hlasy autorů a ani svůj do celkového hodnocení). Navíc, koho zvolit do poroty, když většina lidí, kteří přicházejí v úvahu, je zároveň autorem soutěžních modelů.
Proto jsem s přihlédnutím k počtu modelů v soutěži chtěl vyzkoušet tento systém, kdy předpokládám, že budou hlasovat pouze lidé, kteří mají k modelům nějaký vztah, jinak by na forum nechodili.
Ano, je pro mě zklamáním, že spousta lidí registrovaných a aktivních na foru se zde zatím nevyjádřila, toto jsem nečekal. Uvidíme, ještě jistě nějaká hodnocení přibydou, ukončení bude asi 23. 12. večer, případně 24. 12. Ale stojím si za tím, že tento systém hodnocení, kdy můžete vložit komentáře k modelům (NENÍ to povinné, ale všichni jste to zatím udělali, za což opravdu moc děkuji), je hodně přínosný zejména pro samotné autory modelů a kvalita modelů se může posunout zase o kus dál (a to je již hodně, hodně vysoká). Např. s Michalem Rozínkem jsme již probírali modrá okna, sám se k tomu tady myslím vyjádřil.
I tento systém se dá obejít novými registracemi do fora, ale už vyžaduje více práce než jen naklikat hlasy pro kamaráda a navíc se to dá lépe pohlídat

Myslím si, že systém hlasování jako takový není stejně až tak důležitý - důležité je, že díky soutěži se hodně zvedla kvalita modelů a samotná soutěž postupně přinesla nové autory, kteří by možná jinak své modely neposkytli atd. Až půjde v soutěži o statisícové ceny, bude to jiná. Tady by mělo jít zejména o ty modely, kvůli tomu se vše dělalo. Vítězství v soutěži je už jen takový bonbónek pro autora modelu a podle mého názoru je v tomto systému hodnocení o to cennější než když si hlasy nakliká široká veřejnost.
A ještě k tomu systému - chtěl jsem využít dnes moderního způsobu hlasování a to přes sms. Bylo by to jednoduché, výsledky ihned k dispozici, jednoduše by se dal omezit počet sms na jedno číslo a pokud by někdo chtěl vyhrát za každou cenu, ať si to zaplatí, pokud by mu to za to stálo. Navíc by se tak mohla zaplatit i nějaká cena pro někoho z hlasujících, aby měli motivaci poslat sms i lidé, kteří by normálně nehlasovali jiným způsobem. Bohužel, momentálně to podmínky firem, poskytující premium sms, nedovolují - levné sms se nevyplatí abychom nemuseli nakonec doplácet my a za vyšší částky bychom zase poslouchali, že chceme platit za hlasování těžké peníze.
Možná je tohle poslední soutěžní kolo, takže už nebudeme muset systém hlasování řešit.